vrijdag 5 oktober 2007

boekverslag 1

Brave New World
Aldous Huxley

Rutger Cruijsen
Klas 4VC
Boekverslag Engels
11-12-2005
1. Beschrijvingsopdracht

a) Complete titelbeschrijving:

Aldous Huxley, Brave New World, Penguin Modern Classics, Harmondsworth 1932

b) Motivatie van mijn boekkeuze:

De motivatie van mijn boekkeuze heb ik gehaald uit de tekst op de achterflap. Hierop staat geschreven dat het onderwerp over de toekomst gaat en dat spreekt mij wel aan. Dit soort boeken vind ik interessant omdat je je dan kunt inleven in een fantasiewereld. Ik denk dan vooral aan buitenaardse wezens, nieuwe technologieën e.d.

c) Korte weergave van de inhoud:

Het verhaal begint in 632 na Ford (632 jaar nadat Ford zijn eerst auto maakte, de T-Ford) in Londen. De directeur van The Central London Hatchery and Conditioning Centre leidt zelf een aantal studenten rond in zijn centrum. Hij laat hen een broedstoof zien waar rekjes met reageerbuisjes staan. Hij legt hen uit dat bij vrouwen eitjes worden verwijderd die in reageerbuisjes worden gedaan. De eitjes worden bevrucht en bestraald met röntgenstralen. Hierna vormen ze knoppen waardoor uit een eicel wel zesennegentig identieke mensen ontwikkeld kunnen worden. Hierdoor kunnen ze een eigen maatschappij ontwikkelen waarin geen ziektes of handicaps zijn. De mensen blijven allemaal jeugdig, ze mogen allemaal vrije sex hebben met elkaar maar de vrouwen mogen niet zwanger worden. Als ze toch zwanger raken moet het kind verwijderd worden.
Voordat het eitje bevrucht wordt is al bepaald tot welke klasse de toekomstige baby wordt ingedeeld. De klassen zijn ingedeeld in: Alfa (de slimste), Bèta, Gamma, Delta en Epsilon (de domste). Al als baby begint de opvoeding voor een bepaalde klasse. Door het gebruik van elektrische schokken leren bijvoorbeeld Delta’s een afkeer te krijgen voor boeken zodat ze zich daar later niet voor interesseren. Zo leren alle baby’s, afhankelijk van hun klassenindeling hoe ze zich later moeten gedragen in de maatschappij. Hierna ontmoeten ze Mustapha Mond, een van tien wereldleiders. Hij vertelt de studenten over zijn afkeer van het gezinsleven. Hij vindt moeders die kinderen baren afschuwelijk en vertelt hen over moeders, vaders, gezinnen en hoe het in de tijd van Ford was. De studenten zijn hier nogal verbaasd over, omdat ze helemaal niet wisten wat vaders en moeders waren. Ze begrijpen ook niet hoe baby’s toen geboren werden.
Dan maken ze kennis met Bernard Marx ( een alfa-plusmedewerker in het centrum). Bij hem is er iets verkeerd gegaan bij zijn geboorte proces. Een medewerker dacht dat hij een epsilon was en had daardoor te veel alcohol bij zijn bloedsurrogaat bijgedaan, toen hij als embryo gevoed werd. Hierdoor heeft Bernard een aantal eigenschappen van de pre-Ford periode en wijkt hij af van de andere gekloonde mensen. Bernard wordt niet gewaardeerd in het centrum. Ze vinden hem lelijk en klein en hij zondert zich vaak af. Hij is verliefd op Lenina Crowne en vindt het niet prettig dat zij met zoveel verschillende mannen moet omgaan. Lenina moet zich aan de afspraak: “iedereen behoort aan iedereen” houden, maar ook zij vindt dat niet prettig. Bernard wil ontdekken hoe echte mensen zijn. Bernard en Lenina gaan samen naar een reservaat in Nieuw-Mexico, waar een aantal barbaarse stammen en dieren worden bewaard. Lenina en Bernard ontmoeten daar een blanke man, John Savage “ de wilde “, genaamd. Zijn moeder die ook in het reservaat woont, heet Linda. Zij is een Bèta uit het Ford-centrum te Londen. Jaren geleden was Linda samen met Tomakin in het reservaat op vakantie. Haar vriend Tomakin dacht dat Linda omgekomen was bij een ongeluk en ging alleen terug naar Londen. Linda was achtergebleven en bleek zwanger te zijn. Ze kon geen abortus laten doen, dus moest ze volgens de oude manier een kind baren. Bernard dacht dat John de zoon was van de directeur. Daarom nam hij John en Linda mee naar Engeland, zodat hij niet ontslagen zou worden vanwege onzedelijk gedrag. De directeur wordt wel ontslagen als iedereen hoort dat hij de vader van John blijkt te zijn.
John vindt het afschuwelijk in het centrum en is geschokt over de gevoelloosheid in deze nieuwe wereld. Hij raakt verliefd op Lenina, maar vind het raar als Lenina opeens haar kleren voor hem uittrekt. Linda vindt het wel prettig in haar nieuwe omgeving. Ze heeft een heel lange tijd in het reservaat geen soma ( een genotsmiddel ) kunnen gebruiken en gaat dood aan een overdosis. John vindt het niet goed hoe er met de dood van Linda wordt omgegaan en komt in opstand. Hij wordt gearresteerd en naar Mustapha Mond gestuurd. Mustapha wil hem op het goede pad zetten, maar dat lukt hem niet. John verlaat Londen en gaat in een vuurtoren, wonen zodat hij zijn eigen leven kan leiden. Hij wil leven van de jacht en een eigen tuin en maakt een boog en pijlen. John is ontevreden over de manier waarop hij geleefd heeft en wil boete doen, daarom slaat hij zichzelf met een zweep. Dit wordt gezien door een groep Delta’s, waarna later een groot aantal mensen en journalisten in helikopters naar de vuurtoren komen. Hij vraagt of ze hem met rust willen laten en weg willen gaan maar de menigte roept telkens: “ wij willen de zweep “. Dan stappen uit een helikopter een man en een jonge vrouw. Zij loopt naar John maar als John ziet dat het Lenina is wordt hij verschrikkelijk boos. Hij vindt haar maar een slet en een straatmeid. “De wilde” slaat zichzelf en de vrouw met de zweep. “Dood het, dood het” schreeuwt John. Uren later verdwijnt de menigte en John valt in slaap. Als hij wakker wordt beseft hij wat hij gedaan heeft. De volgende dag bemerkt men dat John zichzelf heeft opgehangen in de vuurtoren.

d) Uitgewerkte persoonlijke reactie

1. Onderwerp:

- Het onderwerp gaat over de ontwikkeling van een perfecte maatschappij waarin menselijke wezens worden gekweekt en op een speciale manier worden opgevoed.
- De schrijver heeft het onderwerp goed uitgewerkt en met veel diepgang. Alles is duidelijk en goed beschreven, vooral het leven in de broed-en kweekcentrale en hoe men hier werd opgevoed. Er is ook veel diepgang in de emoties van de personages.

2. Gebeurtenissen:

- De belangrijkste gebeurtenis vind ik dat John eerst Lenina dood slaat met een zweep en daarna zichzelf ophangt. Dit vind ik de belangrijkste gebeurtenis, omdat hiermee het verhaal afgesloten wordt. De oorzaken van het doden van Lenina en de zelfmoord van John zijn de dood van zijn moeder en zijn ontevredenheid over de manier waarop hij zelf geleefd heeft. Verder wordt hij vreselijk boos op Lenina ,omdat zij hem steeds wil verleiden.
Een andere belangrijke gebeurtenis is de ontdekking dat John de zoon is van de directeur van ’Hatcheries and Conditioning’. De directeur is hierdoor tot schande gebracht en verliest zijn baan. John gaat samen met zijn moeder in Londen wonen en Bernard mag zijn baan houden.
Deze gebeurtenissen worden duidelijk besproken.
- De gebeurtenissen in het verhaal zijn ongeloofwaardig maar wel heel boeiend. De wijze waarop menselijke wezens worden gekweekt in verschillende klassen is ongeloofwaardig. De manier waarop verteld wordt hoe ze gekweekt en opgevoed worden is boeiend beschreven.

3. Personages:

- Ik vind de personages in het verhaal levensecht overkomen ;hoewel zij als baby op een bepaalde manier worden opgevoed, hebben ze toch allemaal een eigen identiteit. Ze hebben geen vaste relatie met een persoon maar vrije seks met iedereen. De gedachten en reacties van de personages worden zeer goed uitgewerkt. Vooral de gedachten en gevoelens van John worden goed beschreven. Er wordt heel duidelijk vertelt hoe hij op “The Brave New World” reageert. Verder wordt ook duidelijk zijn woede beschreven als niemand ontdaan is over de dood van zijn moeder.
- Ik vind dat de personages helemaal niet voorspelbaar reageren, hierdoor heb je geen verwachtingen over wat ze gaan zeggen of doen. Dit maakt het verhaal spannend waardoor je blijft lezen. Dat vind ik als lezer heel prettig



4. Opbouw:

- De opbouw van het verhaal is niet ingewikkeld. Er zijn weinig lange zinnen wat het lezen gemakkelijk maakt. De gebeurtenissen worden verteld door de ogen van meerdere personages. Helemaal in het begin lees je het verhaal vanuit de beleving van de studenten. Al snel wordt het verhaal overgenomen door de ogen van Bernard. Na lange tijd zie je de wereld door de ogen van John Savage. Je krijgt hierdoor de kans om veel personages goed te leren kennen. Ik vind dat hierdoor de manier waarop je de gebeurtenissen verteld worden goed geslaagd.
- Het verhaal heeft een gesloten einde. Als je goed beredeneert wat er gebeurd is (bijvoorbeeld de dood van John wat onduidelijk beschreven is), blijven er weinig vragen en onduidelijkheden over. Ik vind het minder prettig, als een verhaal een open einde heeft. Je weet niet hoe het echt eindigt en je moet dan zelf een slot verzinnen.

5. Taalgebruik:

- Het taalgebruik in dit verhaal is niet moeilijk behalve in het begin, daar staan wel veel lastige medische termen. Er komen weinig lange zinnen in voor waardoor het verhaal goed te volgen is.
- Ik vind het taalgebruik niet helemaal niet helemaal kloppen met de personages. Er worden nogal wat oude woorden gebruikt, die ze in de toekomst niet veel of helemaal niet zullen gebruiken. Doordat dit verhaal lang geleden geschreven is, is dit wel te begrijpen.

2. Verdiepingsopdracht:

- Het boek sloot niet helemaal aan bij mijn verwachtingen. Ik had verwacht dat het verhaal over een andere planeet zou gaan of heel extreme veranderingen op aarde zou bevatten. Toch was het verhaal boeiend en interessant. Ik had ook helemaal niet verwacht dat John op het laatste Lenina zou vermoorden en zichzelf zou ophangen nadat hij besefte wat hij gedaan had.
- Dit verhaal heeft een gesloten einde. Je weet hoe het met de hoofdpersonen afloopt. John en Lenina gaan dood en Bernard krijgt zijn baan weer terug. Ik ben tevreden over het slot, er blijven maar een paar onduidelijkheden over. Ik ben daardoor tevreden over dit einde.
3. Evaluatie:

a) Ik vind het een goed boek, dat prettig is om te lezen. Het verhaal is niet moeilijk, maar in het begin staan wel een aantal lastige medische termen. Er komen weinig lange zinnen in voor waardoor het verhaal goed te volgen is. Toch vind ik dat dit boek voor mij te weinig gebeurtenissen en spanning bevat, zodat ik sommige stukken wat saai vind.

b) Ik vond het maken van de verdiepingsopdracht goed te doen. Het was een vrij makkelijke opdracht. Ik hoefde ook maar zeer weinig te doen in vergelijking met de verdiepingsopdracht van mijn Nederlands boekverslag.

c) Ik vond het maken van de verdiepingsopdrachten niet lastig. Er stonden geen moeilijke, verwarrende of onduidelijke vragen in. Om alles goed uit te werken, heeft het mij wel meer tijd gekost dan ik eigenlijk had verwacht.

Geen opmerkingen: